't is mooi geweest... - Reisverslag uit Nalerigu, Ghana van Femke Veldman - WaarBenJij.nu 't is mooi geweest... - Reisverslag uit Nalerigu, Ghana van Femke Veldman - WaarBenJij.nu

't is mooi geweest...

Door: Femica

Blijf op de hoogte en volg Femke

13 December 2008 | Ghana, Nalerigu

"Nee.. morgen ben ik niet aan het ontbijt, ik ga na anderhalve maand eindelijk uitslapen. Morgen is een dag waarin alleen maar dingen voor na twaalven gepland zijn."

Daar lig je dan. Staren naar het plafon. zaterdag 6.30 am in Accra. De zon is op. Dus ik ben op. Een laatste bericht voor vertrek.

Laatste dienst. Laatste drukke poli. Laatste bleeding case.
Pff..Dag ziekenhuis, dag leuke verplegers, dag mooi Nalerigu.

De laatste patienten zijn gezien en over verbaasd. Woensdag, een oudere man komt binnen gestrompeld. Op zijn kaart staat dat hij 16 jaar is. "wat is je naam? ben je wel de juiste patient". De zoon dacht dat hij genoeg engels sprak om zijn vader in te schrijven, maar er was een heftige discussie voor nodig om uit te leggen dat sixteen wel degelijk anders was dan sixty...en aan zijn gestrompel te zien is hij minstens 80plus!. Je hebt hier je leeftijd voor het kiezen! Ik zie een makkelijker manier om de levensverwachting van Ghana een beetje op te krikken!

Dan is daar de nog oudere man. Rond de 70 jaar. Bij benadering dan. Kwam 2 weken geleden voor het eerst binnen. Een gele handdoek op zijn hoofd gedrapeerd als tulband. Ik vond het er grappig uit zien evenals de chirurg die onderstaande foto maakte. Hij kwam voor een hernia. Dus een week later opgenomen voor een hernia operatie. Met dezelfde handdoek op zijn hoofd meldde hij zich op de poli voor opname. 's nachts loop je door het ziekenhuis. De handdoekman ligt rustig te slapen, met de handdoek in dezelfde vorm op zijn nachtkastje.. Waarom? waarom draagt die man die handdoek steeds bij zich?? De verpleging legt uit. Het dorp waar hij vandaan komt kiest een nieuwe chief. Iedereen die zich verkiesbaar wil stellen toont dit met een handdoek op de kop. Ha! hilarisch. Een heel dorp versierd met kleurige handdoeken op het hoofd, allen verwikkeld in een belangrijke verkiezingsstrijd. De hernia-man neemt het bijzonder serieus, en alleen tijdens de nacht gaat de handdoek af.

Dit soort patienten zal ik ongelooflijk missen!

Tja. Het is om. In de tijd dat ik in de laatste 5 maanden een Nalerigu-dokter ben geworden, in die tijd heeft Tamale er twee banken bij gekregen en heeft Wumpini (kindje van Rukaya) leren lopen. Ieder groeit op zijn niveau, en Ghana groeit knetterhard, Vooralsnog in het zuiden dan... De verkiezingen rustig verlopen, biedt grote perspectieven, op termijn ook voor het noorden.

Lieve mensen, het is mooi geweest, in die zin dat het soms echt mooi is geweest, maar ook in die zin dat het tijd is om naar huis te gaan. Echt uitslapen in de donkere ochtenden van Nederland. En dan opstaan met bruin brood met kaas in het vooruitzicht. Nog even een emo-noot, maar zeker gemeend. Zonder jullie reacties was het echt lastiger geweest! Jullie brachten balans in het feit dat het niet normaal is wat je soms ziet, terwijl als je er altijd middenin zit, je soms vergeet wat normaal is. Heb een beeld proberen te schetsen van een afrikaans ziekenhuis met eerlijkheid over de gebreken maar ook over de charmes die het met zich mee brengt. Omdat de gebreken vaak harder aankomen moest ik soms moeite doen voor een balansbericht. Balans berichten werden tegen het eind makkelijker. Is het omdat ik bijna naar huis ging? of is het dan toch gewenning na al die weken. Gewenning is een goed maar verradelijk ding. Maar daarover meer tijdens een bakkie koffie.. later. maar snel.

Blij dat er zoveel mooie mensen in Nederland wonen om naar terug te gaan!

Bedankt!!

Voor veel: tot de 19de!
Dansen, zingen, drinken en eten. Plezier! :)

• 13 December 2008 - 08:31

Dees:

Lieve Femke,
    wat is dit toch weer een mooi verhaal!

Ik zie heel erg uit naar de 19e!!!!!!
    Liefs,

Dees

• 13 December 2008 - 08:45

Annemarie:

Joepie! Femke komt naar huis :)
    Wat een prachtige foto's ook.

kus

• 13 December 2008 - 10:09

Bart:

HULDE!!!
    Wow! Wat heb ik toch veel genoten en geleerd van je verhalen die bol stonden van wetenswaardigheden, schokken, emoties, humor, keiharde werkelijkheid en volledig andere wereldvisies. Echt super!

Tot de 19e!!!

• 13 December 2008 - 10:35

Mama:

lieverd,

tranen in mijn ogen!!Tot morgen, dikke kus

• 13 December 2008 - 10:38

Marleen Van Hiske:

hee meis, hele goede terugreis! En respect wat je allemaal in Ghana hebt gedaan, echt waar! Tot gauw, dikke kus Marleen

• 13 December 2008 - 10:50

Annemarie (van Hiske:

hey Femke, heb genoten van je mooie verhalen en verslagen!! Alhoewel, genoten is niet het juiste woord denk ik, vaak juist met ontzag en respect voor jou je berichten gelezen en met grote verbazing maar ook regelmatig met een glimlach! Wel heel fijn om je straks gewoon weer in levendelijve te kunnen zien en horen!! Hel goede terugreis!! kus AM

• 13 December 2008 - 11:23

Leela:

Heel erg bedankt voor alle prachtige verhalen. Ik hoop dan gauw eens bruin brood met kaas ergens met je te eten. Met echte koffie erbij. :)

Goede reis terug, Femke!!

• 13 December 2008 - 11:37

Tijl:

Leuk verhaal inderdaad :). Ik kijk ook uit naar de 19de! Kan ik weer een dikke knuffel geven aan mijn favoriete huisgenote :D.
    Tijl

• 13 December 2008 - 12:29

Christa:

Yess! Wat een gave, boeiende tijd heb je gehad daar! Superleuk dat je weer terugkomt, al zul je wel gemengde gevoelens hebben. Snel bijpraten, en ik ben er bij de 19e!

Dikke knuffel, chris

• 13 December 2008 - 17:01

Huize Teun:

dag lieve zus!

hehe je komt naar huis!!! iets waar wij alle erg naar uitkijken! wat een mooie verhalen heb je afgelopen tijd be/geschreven, eeen beter beeld krijg je denk ik niet... en die gewennig is er niet hoor, je stuurde alleen 1 bericht waarin je zei geen respect te hoevne krijgen....maarja het enigste waar wij aan dneke is respect als we je verhalen lezen!

morgen krijg je een hele dikke knuffel!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 13 December 2008 - 17:28

Tessa:

Genoten van al je verhalen lieverd!
    Misschien niet zo heel vaak gereageerd, maar oh zo vaak in gedachten bij je geweest.
    Goeie reis en tot de 17e ;)
    Dikke kus

• 13 December 2008 - 18:29

Sjoerd:

dat bakkie doe ik alvast ja, maar zie er weer naar uit je weer te zien. zusje doe voorzichtig met de terug reis dikke x

• 13 December 2008 - 21:08

Nienke:

Yoehoe zusje,

Ik kan niet wachten. Nog 1 nachtje slapen. Een hele goede reis!

Kus je zus

• 14 December 2008 - 12:15

Sas:

Waarschijnlijk ben je nu alweer geland in Nederland. Je verhalen waren supermooi, verdrietig af en toe. Maar fijn dat je weer naar huis komt en tot volgende week!

Liefs, Sas

• 14 December 2008 - 23:46

Arnoux:

Fijn!!!!

x ons

• 15 December 2008 - 06:32

Sab:

Femica! Eindelijk naar huis, heerlijk! Geweldige foto, met name Dr. Fem als detail op de achtergrond;) xx

• 15 December 2008 - 07:45

Vivian:

Lieve Fem,
    Fijn dat je er straks weer bent, maar ook veel sterkte met hier weer wennen.
    Tot snel! Dikke kus