ieder zijn benefit! - Reisverslag uit Nalerigu, Ghana van Femke Veldman - WaarBenJij.nu ieder zijn benefit! - Reisverslag uit Nalerigu, Ghana van Femke Veldman - WaarBenJij.nu

ieder zijn benefit!

Door: Femica

Blijf op de hoogte en volg Femke

07 December 2008 | Ghana, Nalerigu

Zondag 7 december. Ghana kiest.

Alsof ze voor het eerst naar een klassenfeest gaan, alsof ze naar hun eindexamen gaan.. iedereen gespannen en zenuwachtig... alles vandaag staat in het teken van de verkiezingen.

Sommigen staan om 3 uur in de ochtend al bij het stemhokje om vervolgens 4 uur te wachten voor het stemhokje open gaat en ze hun stem kunnen zetten. Alle kerkdiensten zijn verzet van vandaag naar gisteren (zaterdag), of de kerkdienst start vandaag om 5 uur 's ochtends om daarna direct te gaan stemmen! Alleen de fulani (nomaden/peul) kerk gaat gewoon door. Ze gaan daarna gewoon stemmen. Ik dus naar de Fulani kerk met een paar Ghanese vrienden. Klein kerkje 8 mensen in de kerk. We zingen met bekende melodien maar in een taal die mij vreemd is. Grappig is dat je je niet vreemd voelt tussen de mensen. De pastoor is een vertaler in het ziekenhuis en de Fulani toehoorders zijn allemaal ooit me op de poli geweest! Zo weet ik ook dat er een kerel is met een enorm chronisch balzak absces. Daar zouden we eigenlijk voor moeten bidden. Ik hou mijn mond en ben de enige die zijn pijnlijke gezicht begrijpt.

Korte kerkdienst, de straat weer op. Op straat zie je niemand in de kleur van zijn partij. Dat is verboden. Nee. Wij in Ghana willen rustige verkiezingen. Je stemt en dan ga je naar huis. Trots worden de blauwe pinken in de lucht gehouden als teken van stemgerechtigdheid. Het voelt alsof 100% van de Nalerigu 18+ers stemt. Niemand laat dit recht aan zijn neus voorbij gaan!
Ik heb vandaag dienst en verwachtte een hoop gerommel, gebroken botten en dronken mensen. Iets wat je doorgaans veel ziet op een gemiddelde 3 oktober in Leiden. Maar alles is tot nu toe rustig. Tja.. half Nalerigu staat ergens in de rij voor een stemhokje. Geen tijd om ziek te zijn. Een bezoekje aan 2 stembureaus leert dat de gemiddelde wachtduur 4 uur is. Valt nog best mee. Gespannen koppies in de rij en veel grappen om deze spanning te breken.

Ik begrijp/begreep nooit zo goed waarom politiek zo belangrijk is hier. Waarom ze zo vol achter een bepaalde partij staan. Zwevende kiezers kom je hier niet tegen. Wat zijn de beweegredenen? Na de discussies van de afgelopen dagen is me meer duidelijk geworden. Er hangt inderdaad veel van af wie er regeert, ook voor jou als individuele kiezer. Als jouw partij regeert opent dit veel deuren voor je. Heel veel deuren. Als je van de regerende partij bent wordt je eerder toegelaten op een school, eerder aangenomen bij een baan. Belangrijke voordelen. Daarbij kan je niet zomaar wisselen van partij als je eerst wekenlang met je NDC (soort van PVDA) shirt, hoed, sjaal en truien hebt rondgelopen. Mensen weten tot welke partij je behoort en dat is ook bekend bij de directie van een nieuwe nursing school als ze nieuwe studenten aan willen nemen. Eerst de mensen van de eigen partij. Niet open en bloot, maar het gebeurt zeker. Er spelen dus wel degelijk shortterm benefits voor de bevolking!

Het blijft in Ghana hopelijk rustig. Morgenochtend komt de uitslag en dan hoop ik dat ik morgen (zonder dienst) op een veilige manier ergens een beetje mee kan feesten. Dat is mijn shortterm benefit!

• 07 December 2008 - 20:29

Nienke:

Zusje,

Nog even genieten van die Afrikaanse vrijheid! Lekker feesten hoop ik.
    Wel een duidelijk verhaal van die verkiezingen. Wat nou, geen stemmentrekkers! Inderdaad short time benefit.

Nog 1 week en dan krijg je een echt dikke knuffel.

Kus

• 07 December 2008 - 21:29

Mama:

dag lieverd,
    Ik hoop dat je lekker kunt feesten, na een aantal vrije dagen zal ik aan je denken. Ik ga aftellen!!kusssssssssssss

• 08 December 2008 - 23:14

Hiske:

het einde in zicht!!!
    hopelijk blijven je komende dagen gezellig en rustig!

hele dikke knuffel en heb zin je weer te zien!!!!!!!!!!!!

• 09 December 2008 - 19:16

Janneke:

Hoi nichtje,

Gisteravond heb ik je verhalen gelezen. Indrukwekkend! Wat heb jij veel meegemaakt.

Fijn dat je binnenkort naar huis komt.

liefs ook van Gerrit,

Janneke

• 09 December 2008 - 21:05

Vivian:

Jeetje, alweer 4 jaar geleden waren er ook verkiezingen. Toen was ik dus in Ghana. Raar idee dat dat al zo lang geleden is.
    Fem, ik kan er de 20e waarschijnlijk niet bij zijn....
    Nog ff, geniet, dikke kus