geheimhoudings plicht
Door: Femica
Blijf op de hoogte en volg Femke
30 November 2008 | Ghana, Nalerigu
In Nalerigu is het heel slecht gesteld met de geheimhouding. Als dokter kan je je best wel doen, maar de vertalers en verpleegkundigen hechten er minder waarde aan. Iedereen kent elkaar, en verhalen worden snel verspreid, terwijl Nalerigu-ziekenhuis het enige ziekenhuis is om naar toe te gaan.
Maar wat doe je dan als patient en je bent ongewenst (en ongetrouwd) zwanger. Een illegale abortus (met medicijnen) kan op verschillende plekken elsewhere geregeld worden, maar de gevolgen als bloedingen of infecties, daar heb je een ziekenhuis voor nodig.
Een van de vrouwelijke werknemers was opgenomen in het ziekenhuis. 'Persisterend overgeven'. Met wat infuusvloeistoffen ging het al stukken beter en 'nee, ze had geen menstruaties gemist'. Ze was zelfs nu aan het bloeden. Ok. Dus geen zwangerschapsmisselijkheid. Ze had wat bloedarmoede maar dat heeft vrijwel iedereen hier. Ijzerpilletje.
De volgende dag. Buikpijn. Ernstge buikpijn en de menstruatie wordt heftiger. Ik zie een bleke Jess. Snelle pols. Shit. Bij vaginaal onderzoek een vergrote baarmoeder. Jess, kan je echt niet zwanger zijn? De verloskundigen ruiken een roddel en kijken wantrouwend over mijn schouder mee. Ik met mijn domme kop zeg dat ik het niet vertrouw en wil een echo. De verloskundigen vertrekken luid babbelend in hun eigen taal. Zij maken al snel hun eigen verhaal.
Jess trekt me aan mijn arm. 'please help me, mijn moeder mag het niet weten', en natuurlijk is die moeder weer bevriend met alle verloskundigen. Dit is niet toevallig, dit is afrikaans. Waarschijnlijk allemaal bij dezelfde kerk of ze kennen elkaar gewoon van 'town'. Potverdorie Jess..
We raken bij de ultrasound in een situatie waarin snel intravenous vloeistoffen worden toegediend en er moet met spoed bloed geregeld worden. Uitgerekend van haar moeder! (ook voor werkers geen reservebloed in de koelkast). Ik moet mijn mond houden. Haar moeder begrijpt er niks van.
Terwijl Jess aan de bloeddruk monitor gaat vraagt ze me nog iets anders dan 'abortus' in de status te schrijven.
Dit is dus het gevaar. Een illegale abortus gepleegd, maar zelf kon ze de complicaties niet verhelpen, maar hulp zoeken in het ziekenhuis zou alles bekend maken in heel Nalerigu.
Jess komt er boven op. In haar status staat iets over een dysfunctionele vaginale bloeding. Sommige verpleegkundigen proberen nog steeds het verhaal duidelijk te krijgen bij me, en die krijgen dan een lange saaie ongevraagde les over vertrouwelijkheid en patientgeheimen. :)
Nog 1 week,
7 december. Verkiezingen....
30 November 2008 - 20:02
Lish, Roel En An:
2 toekomstige gynaecologen zitten hier met oogjes gesperd terwijl ik je verhaal voorlees... Moeilijk pop. Dikke kus van ons!
30 November 2008 - 20:38
Lish, Roel En An:
30 November 2008 - 22:33
Sjoerd:
eej femmie leuk weer eens wat te lezen had het te druk met mijn huisje en verhuizen werk blablabla en geen computer dus allemaal goeie smoezen haha eej we zijn hier alweer aan het babbelen over je terug komst hehe eindelijk gezellige femmie er weer bij s6 daarzo en mondje dicht he dikke knuffel. -
30 November 2008 - 22:44
Sjoerd:
lag toch wel wat achter met de verhalen zusje ben trots op je hoe je het doet daarzo groetjes
en blijven schrijven he ;} -
01 December 2008 - 10:14
Sab:
Jezus, wat een verhaal weer, typisch! We weten hoe lastig het kan zijn...geheimhouden.... Dhr. v. K;)? hehehe. Tot snel, xx -
01 December 2008 - 10:37
Mama:
nou, nou, nou, nou zou ik tegen Isa zeggen en ze zegt het dan na!!! Heftig hoor!
tot heeeeel snel dikke kus