TB- Putting yourself at risk - Reisverslag uit Saint Lucia Estuary, Zuid-Afrika van Femke Veldman - WaarBenJij.nu TB- Putting yourself at risk - Reisverslag uit Saint Lucia Estuary, Zuid-Afrika van Femke Veldman - WaarBenJij.nu

TB- Putting yourself at risk

Door: Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

22 December 2012 | Zuid-Afrika, Saint Lucia Estuary

MDR tb Cursus. Een cursus over multi resistente TB. Laat staan de nóg resisterentere XDR tb of TDR tb, virtually resistent tegen álles! Zet ze ergens in een hutje op de hei, alleen, en geen contact met de buitenwereld. Maar ja, dat is dan weer onmenselijk.

De crisis is groot, gaat groter worden, niet genoeg bedden voor het aantal mensen. Hoe gaan we het aanpakken? Het is een ziekte die door hoesten/praten/niezen overgebracht wordt. De grootste bestrijder in Nederland was ‘less crowding’. Grotere huizen, minder mensen per huis, betere ventilatie. Toen de antibiotica in de 40-er jaren, en daarna de resistentie. Hier in Zuid Afrika is ongelooflijk veel tb. Overal hoestende proestende mensen. Hand in hand met HIV. TB en HIV gaan hier heel goed samen doordat HIV het immuunsysteem om zeep helpt. HIV besmette mensen hebben 10 keer zoveel kans op TB. Wij hebben life time risico van 6-13%, zij 10 % per JAAR. Elk jaar weer. Daarom wordt/is het ook zo’n enooorme epidemie in Zuid Afrika. Tel daarbij op dat mensen 6 maanden trouw hun medicatie moeten slikken, en dat is lastig als je al van je klachten af bent na een maand.

De cursus was inzicht gevend, maar gaf ook veel angsten over de multiresistente bacilla. Een ziekte waar ‘healthcare workers’zich toch maar lastig tegen kunnen beschermen. Dus, goede voornemens qua zelfbescherming. ‘Ok Ok Ok.. ik ga mijn tb masker dragen’ ..en ineens draagt iedereen hem met me mee! Alle nurses, andere dokters, studenten zijn trouw. Mijn verklaring: niemand wíl er aan omdat ze jeuken, ze zijn warm, ze beslaan je bril, je kan elkaar niet verstaan, maar tegelijkertijd weet iedereen dat het eigenlijk wel moet. Als de rest om je heen het niet doet en die worden ook niet ziek, ach, genoeg excuus dus om hem niet te dragen. Tot ze zien dat iemand toch wel dat ding draagt. Toeters en bellen bij iedereen en ineens had iedereen een masker te pakken.

Iedereen klaagt over de irritaties van het masker, en regelmatig wordt er
even onder het masker gejeukt, maar blij laat ik af en toe een tb positief sputum zien van een opgenomen patient. Jongens, hier doen we het voor.. Helaas zit er waarschijnlijk al genoeg latente (slapende) tb in onze longen genesteld dat we nooit meer veilig prednison kunnen gebruiken, maar laten we nou ons goede voornemen niet verpesten.
Even lunchen thuis. Masker eindelijk af. Thuis is Viola aan de slag, onze schoonmaakster. Enkele maanden geleden is zij aan de HIV middelen gegaan.

Thuis.

Kuch.

Kuch? Viola. Hoest je nu nog steeds?

Kuch. Kuch Kuch. Klinkt als een hoop productieverij in die longen.

Tot zover heeft zo’n masker dus zin.. Opgesloten in mijn huis met de hoestende schoonmaker. Stigma-technisch onmogelijk om thuis ook even snel je masker op te zetten. Stiekem adem ik niet in als ze langs komt hoesten. Voor hoeveel het uit maakt..

Nog even wat anders;

Mandela gaat slecht. Galblaas verwijderd, longontsteking (of TB?). De media is wat wispelturig over de conditie en ze willen je allemaal nog laten geloven dat het niet slecht gaat met hem. Wat gebeurt er als hij er niet meer is? De grote man achter de soepele overgang in 1994 van wit naar zwarte macht. Weinig wraakacties toen. ‘wacht maar tot Nelson Mandela overleden is’. Is het een sage of een goede voorspelling? De zwarte mensen roepen het soms, de witte boeren zijn zich van de mogelijkheid bewust. Het verhaal gaat dat de zwarte mensen nu nog wachten met wraak uit respect voor Mandela. Zou het? Dit speelt met name rond de grote witte farms. In ons ziekenhuis zijn we veilig hoop ik.

Nog weer wat anders;

We zitten in Saint Lucia, 3 dagen vakantie – strand – zee – etc. Het schijnt dat hier ’s nachts de nijlpaarden door het dorpje lopen! Wihaa… hoe cool is dat! We gaan het zien vanavond. (gisteren gingen we al op zoek, maar al snel zei ik eigenlijk met een piepstemmetje, uhh ding, zullen we weer terug..? Held…)

Kerst krijgt dit jaar een andere invulling dat de jaarlijkske kerst-mis thuis.. Bloed en alcohol is de verwachting van 24 december tot 26 december. Waarschijnlijk zijn we dan al de steekwonden en het hechtwerk hélémaal zat, en klaar om 27 december naar huis te vliegen!!!! Zin om jullie te zien!

Jullie allemaal een mooie winterse Kerst!! En een gelukkig 2013!!!!

• 22 December 2012 - 07:45

Nienke:

Zal blij zijn als je weer (niet hoestend.....) thuis zit zusje!

• 22 December 2012 - 09:03

Hiske :

kuch kuch in nederland is het winter dus neem je masker maar mee voor alle kuchjes ;)
    heb zooooooo een zin je te zien!!!!!!!

• 22 December 2012 - 09:40

Netty:

Jullie zijn onze helden! Geweldig wat jullie doen. Fijne dagen in NL en pas op met vuurwerk....

• 22 December 2012 - 09:47

Anna:

Leuk en dan alles eruit hoesten als jullie thuis zijn ;) Geniet even van jullie vakantie, toch fijne hecht- euh feestdagen en dan op naar NL!!!

• 22 December 2012 - 10:35

Jessica:

Geniet van je paar daagjes rust, effe opladen voor de Kerst en dan heeeeeerlijk bijkomen in Nederland. Heel veel plezier, je hebt het verdiend! X

• 22 December 2012 - 11:52

Nicoline:

Veel plezier in Nederland! Xx

• 22 December 2012 - 22:08

Sophie:

He Femika! Nice to hear from and to read what you are going through. Sounds tough though! Totally different experience than the one we shared in Ghana... But I admire the fact that you can give so much, you have always had such a big heart! Hope you ll have a wonderful time with your friends and family in the Netherlands. Would be great to talk to you sometime! Bisous!

• 22 December 2012 - 22:18

Hanneke:

geniet van de zuivere zeelucht en de paar vrije daagjes! werkse nog even en tot snel!!! hebben er zin in,xxx

• 22 December 2012 - 23:34

Anne:

Schatje!
    Wat een bijzondere tijd... Fijn dat jullie even vrij zijn voor de kerstklap en hierna ook weer gezellig naar NL komen!
    Wij zijn helaas dan 2 weekjes op Curacao voor straf.
    Genieten!! En niet kuchen in de nijlpaard gezichtjes...
    Xx Annie

• 23 December 2012 - 21:51

Ellie Tropendr:

Thanks femmie voor je berichtje. Fijne kerstdagen. Als je zin en tijd hebt laten we dan even een bakkie doen in adam of ergens anders. what about tb....it's often more scary than hiv....

• 23 December 2012 - 21:51

Ellie Tropendr:

• 23 December 2012 - 22:25

Tim (van Marije Weetjewel):

als die wraakacties tegen wit komen, dan moeten jullie maar snel hierheen vluchten

• 24 December 2012 - 15:51

A.C. Rijken:

Leuk om weer iets te lezen. We zien uit naar jullie komst, maar...ook hier wordt gekucht, vreselijk gekucht. Het schijnt een virus uit het buitenland te zijn. In ieder geval: van harte welkom. Goede kerstdagen en daarna een goede vlucht toegewenst.

• 26 December 2012 - 22:17

Vivian:

Hoop dat jullie de kerstdagen goed zijn doorgekomen. Goede reis en daarna lekker genieten bij familie en vrienden! Kus

• 28 December 2012 - 06:57

Esther:

Hmm, als ik je weer zie dan neem ik maar een maskertje mee dus... Heb je nog plek in je agenda voor een date? XXX