'placebo is ook prima, dokter'
Door: Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke
03 Oktober 2012 | Zuid-Afrika, Flagstaff
Regelmatig krijgen we de verzoeken om toch alstublieft nog een pilletje extra voor te schrijven, want dit minimaal gevulde zakje kan toch onmogelijk al mijn pijntjes en problemen verhelpen. Of een patient laat met een wanhopige blik aan je zien, dat hij alleen maar multivitamines heeft voorgeschreven gekregen (voor een klacht van niks). Alle hoop van de patient is gevestigd om het ultieme middel 'een injectie, ány injection'. helpt álle problemen uit de weg!
Onze Ugandeze dokter loste de pijntjes vroeger in zijn thuisland anders op. Een patient met 'GBP' de alom bekende General Body Pain', hoofdpijn, waistpain en chestpain. Overal gewoon maar een injectie in gezet. Een ml steriel water in zijn schedel, borstkas en in zijn waist. De patient ging dik tevreden naar huis.
Onlangs heb ik een kindje opgenomen met een milde pseudocroup. Ter observatie opgenomen, geen medicatie nodig vooralsnog. Alles duidelijk uitgelegd en het lijkt begrepen te worden. Ik word later gebeld door een gestressde verpleegkundige, ' Doc! The relatives are panicking, there are no medication prescribed'.
Een verpleegkundige van de ward kwam gisteren naar me toe. 'Doc, ik ben verkouden, so I need an injection'. Excuse me? Wat voor injectie had je in gedachte voor een snotneus? Nou, gewoon wat penicilline ofzo. Ongeliefd laat ik haar met slechts een aspirientje achter. Een multivitamientje erbij om haar in ieder geval met 2 zakjes naar huis te laten gaan, hebben ze meer het idee dat ze geholpen zijn .... Ohoh.. Daar ga ik al, nog even en ik geef uit gemak nog wat steriel water injecties tussen de oren.
03 Oktober 2012 - 06:54
Esther:
Haha, dat is hier in de Nederlandse huisartsenpraktijk niet veel anders hoor Fem! 'Gelukkig' zijn ze hier nog wel tevreden met pillen en hoef ik nog geen interventiebeleid injecties toe te dienen... Pff de R is nog maar net in de maand en ik kan het woord KUURTJE al niet meer horen! -
Lieve zus,
Wat een geweldig verhaal weer!! Dus dat wordt alleen wat extra injectiespuiten regelen....
03 Oktober 2012 - 09:21
Natascha:
Wauw Fem, ha ha wat een verhaal!!! -
03 Oktober 2012 - 13:02
Mama:
ha lieverd,
Een gezellige verrassing op een vreselijk vieze natte 3 oktober. Gisteravond was het nog prachtig weer en ben ik met Paul over de kermis gedwarreld. Dat is wel een heel andere wereld dan placebo's. Ik kijk altijd mijn ogen uit over de investering van die grote machines op zo'n markt en dat mensen dan nog zo gek zijn om erin te gaan zitten!!??!!.
Nu staan de runderlappen te pruttelen!!Denk maar aan lekkere hutspot!!!
dikke kusssssssssssss -
03 Oktober 2012 - 17:16
Francis Vollebergh:
Hallo Femke,
leuk om zo je verslag te lezen , het is in Etheopisch afrika niet anders: joint pain etc wordt ook daar graag met diclofenac intejecties behandeld, maakt niet uit welke diagnose er achter zit. Ze doen het rustig achter je rug om. ook door Health extended workers in de dorpjes : en als er dan een jongen van 14 door zijn vader naar binnen wordt gedragen ivm pijn thv zijn bekkenkam, wsh door te diep geplaatse injectie, iedereen in paniek en moet hij naar het ZH voor een X-ray waar natuurlijk niets op te zien valt.Om maar over de penicilline injecties nog maar te zwijgen.
Kost veel tijd en moeite om diagnsotisch inzicht en handelen met elkaar af te stemmen.
maar de mensen zijn super aardig. Dus volgend jaar ga ik weer.
groeten en tot horens,
francis vollebergh -
03 Oktober 2012 - 17:16
Francis Vollebergh:
Hallo Femke,
maar de mensen zijn super aardig. Dus volgend jaar ga ik weer.
groeten en tot horens,
francis vollebergh -
03 Oktober 2012 - 18:52
Jessica:
Haha Fem, heel herkenbaar ook hier!! Admissions doen het ook altijd beter dan gewoon naar huis als OPD patiënt!! X -
03 Oktober 2012 - 19:04
Hiske :
Op zich maakt dit je werk wel easy peasy ! Je hoeft niet eens meer na te denken.
*prik*prik*prik*